dimecres, 18 de juny del 2014

Inteligència electoral

Després de la inicial eufòria electoral, i veient que tinc això una mica massa abandonat, volia fer un parell de reflexions sobre els darrers resultats de les eleccions europees. Ahir ho valoràvem a l'executiva d'Esquerra Vallès-Oriental, on el partit és la primera força a la gran majoria dels 43 municipis de la comarca.

L'objectiu clar d'Esquerra Republicana de Catalunya és la de no perdre ni un sol dels votants que ens han fet confiança en aquests Europees. De fet es comentava que segurament no tenim ni temps de perdre'ls. Permeteu-me que discrepi del punt de partida: no hem guanyat aquest electorat, o almenys, no l'hem guanyat de cara a les properes municipals.

En el cas de Sant Feliu, les últimes municipals van ser guanyades pel PSC, amb majoria de 10 sobre 13 regidors. No obstant, a les eleccions Catalanes va guanyar CiU amb un 40% dels vots (un 18% més que ERC en segon lloc) i a les Europees va guanyar ERC i el PSC va obtenir només un 8% dels vots. 

I d'aquest panorama, més que fer-ne la lectura que els codinencs i codinenques són bi-polars (tri-polars en aquest cas) crec que n'hem de treure una visió molt més positiva, i és que la gent està agafant intel·ligència electoral. El país ha madurat i ha entès els partits com el que són, eines per aconseguir els objectius que la societat reclama als nostres municipis, al nostre país, o a Europa. 

Això és realment esperançador, doncs sembla que la gent comença a entendre el poder i la força que té cada vot, si se sap encarrilar cap a la direcció correcta. I alhora, ens ha de fer estar alerta, perquè, tornat a l'inici del text, deixa palès que no tenim guanyat en cap cas aquest electorat per propers comicis.

És evident que la renovació que ha fet Esquerra ha sigut clau en aquesta victòria, i que la nova imatge i direcció del partit que s'ha dut a terme des de la nova executiva ha esdevingut la base del canvi. Caldrà doncs saber mantenir i importar aquesta idea i estratègia a nivell local i comarcal perquè els resultats siguin, com a mínim semblants a les últimes eleccions.