dimecres, 28 de maig del 2008

Llibertat

Avui toca aquest text. Per la llibertat. En tots els sentits.

"La llibertat és la capacitat d'escollir. És una idea que inclou el no estar sotmès a un subjecte diferent d'un mateix, autoritat arbitrària, poder que estableixi una alienació, deure, disciplina, o qualsevol condició no establerta pel mateix subjecte. Designa la facultat de l'home que li permet decidir portar a terme una determinada obra o no portar-la a terme. En altres paraules, el que permet a l'home decidir si vol fer alguna cosa o no, el fa lliure, però també responsable dels seus actes.

El lliure albir és un concepte que ha estat discutit durant centenars d'anys, especialment en contextos filosòfics i religiosos. Sol prendre el seu ple sentit en oposició a conceptes tals com: esclavitud, subjecció i opressió o determinisme entre d'altres.


Altre conceptes relacionats amb la llibertat en general són les llibertats cíviques, que són respectades o no per diferents tipus de govern. A diferència de la llibertat a seques, la llibertat cívica és la capacitat de fer actes que no estan inclosos en un determinat sistema penal d'un estat. Aquests actes inclouen el dret de reunió i associació, la possibilitat de convocar manifestacions o votar, la llibertat d'exercir públicament una religió o defensar les pròpies idees.


Una característica sobretot humana

La llibertat com a concepte filosòfic és exclusiva dels éssers humans, ja que els animals decideixen impulsats sobretot pels seus instints. La llibertat implica decidir i per tant la possibilitat que una opció sigui millor que l'altra. Sol lligar-se a la responsabilitat en l'ètica, ja que si una opció és més favorable i no es tria, les conseqüències s'han d'assumir. Aquests conceptes no poden ser emprats pels animals. Les persones que defensen la llibertat però no en volen assumir les responsabilitats derivades són anomenades llibertines."


Via Vikipèdia

2 comentaris:

Anònim ha dit...

llibertat??
ou ou yeaaahh pau!!
ultimament ml filosòfic et veig jo jajaj!
visca la llibertat, l'home que és capaç d'escolli lliurament...

SUPERTOOOOTTTT!!!

uppsss!! vlia dir....

















SUPERHOMEEEE!!!!
si si aquell que es com un nen petit, que no té por d'escollir, que és lliure, diferent, dòcil i juganer!! jajajaj!!

neitzche xD

diria més pro d momen vaig x plato, dma descartesss ;)

un ptoo

Anònim ha dit...

Les organitzacions

Les organitzacions són sistemes dissenyats per a assolir fites i objectius per mitjà de recursos humans i d’altres tipus. Són doncs sistemes socials. Es composen de subsistemes interrelacionats que compleixen funcions especialitzades. Aquest sistema social és un sistema d’activitats conscientment coordinades. La comunicació entre aquestes persones és essencial per a l’existència de la organització. Una organització només existeix quan les persones que la formen estan disposades a comunicar-se i a actuar conjuntament per l’objectiu comú.
Les regles i normes de comportament de les organitzacions són iguals per a tots els seus membres, independentment de la seva responsabilitat, tant si és molta com poca. En el cas de les organitzacions assembleàries o semi-assembleàries, l’accés a les diverses responsabilitats s’efectua per mitjà d’assemblees, on totes i tots els militants de ple dret tenen dret a plantejar el seu projecte o l’alternativa al projecte imperant, que ha de convèncer a la meitat més u de la militància. Com que les regles i normes de comportament de les organitzacions són iguals per a tothom, fins i tot en l’extrem de les minories meitat menys u, s’ha de respectar la majoria existent per tal que aquesta majoria accepti ésser minoria quan li toqui. Si no és així es trenca el principi de legitimitat.
Llegeix també sobre el concepte de freerider. Crec que t’ajudarà a entendre fins i tot millor que la viquipèdia algunes diferències entre la llibertat i el lliure albir, i el perquè el lliure albir té poca cabuda en les organitzacions.

Salut company!