dilluns, 3 d’agost del 2009

Sobre "el núvol"

Ahir tot dinant intentava explicar a una amiga el tema del "Cloud Computing", el famós núvol. Tot va venir a partir d'una simple pregunta de correu electrònic que va derivar a un fet desconegut per ella (i potser també per molts de vosaltres): Gmail "llegeix" tots els vostres correus electrònics.

Després de superar el fet que no eren persones humanes les que es dedicaven a fer això, vam estar parlant una estona sobre Gmail, Facebook, Google Docs i demés. I avui llegia a El País una enquesta en què un 90% dels enquestats responia que li preocupava molt que es fes servir la seva informació de la xarxa per llançar marqueting i publicitat cap a ells de forma "personalitzada" (cosa que Facebook fa d'entrada si tu no ho canvies expressament).

Evidentment, no cal llegir els 20 fulls de condicions d'accés i privacitat que et demanen acceptar quan et registres a cada servei a internet, però si que hauríem de ser una mica més conscients del que fem quan pengem una foto a Facebook, i sobretot de que fem quan la eliminem. Perquè una cosa és que la foto desaparegui del nostre perfil, i l'altre és que realment s'esborri dels servidors de Facebook.

I amb aquest exemple qualsevol informació que col·loquem. Un cop està "al núvol" jo crec que ningú ens pot assegurar al 100% que acabi desapareixent si l'esborrem.

Us convido a llegir sobre el tema i a reflexionar una mica. Fa un temps treballàvem amb els ordinadors, i ocasionalment connectavem a internet. Ara penseu un segon què feu amb l'ordinador quan no es pot connectar. De fet podríeu fer la prova d'engegar-lo sense tenir-ne accés i cronometrar quan trigueu a "no saber que fer".

I això mica en mica va a més, amb noves iniciatives (que ni molt menys vull dir que no m'agradin) com EyeOs (informació en català) (d'uns catalans, per cert!), que és un sistema operatiu en xarxa, és a dir, en què tots les nostres arxius "pengen" d'internet.

Però.... i si la xarxa falla?