diumenge, 4 d’abril del 2010

Arquímedes té raó, en principi

El principi d’Arquímedes diu que qualsevol cos submergit en un líquid experimenta un impuls cap amunt que és igual al pes del líquid que desallotja. És un dels pocs principis que vaig entendre i que recordo, gràcies a haver-ho comprovat de forma empírica a la banyera de casa, tot submergint aneguets de plàstic.

Amb el temps, he aplicat el principi per interpretar altres realitats. Quan un dia hem de fer dues coses, ens ocupen totes les hores, i si l’endemà n’hem de fer quatre, som perfectament capaços de complir. Però el dia que tornin a ser dues, aquestes dues ja s’ho faran per tornar a ocupar tot el nostre temps, no ens en sobra mai gens.

I passa el mateix en com distribuïm els esforços, l’atenció i la capacitat de patiment.

Tots tenim necessitat de preocupar-nos per una cosa, i tendim a gastar-la cada dia. Això fa que el patidor de mena ho sigui encara que no tingui motius per fer-ho: si de cas ja se’ls inventarà, que per això ha vingut a aquest món a patir.

Amb els anys, i a mesura que se’t complica la vida, sovint et preguntes com se’t podia fer una muntanya per un petit problema, ara que el que tens és més gros. I quan perds la salut descobreixes que hauries d’haver estat més agraït pel fet de gaudir-ne. I quan una parella té el primer fill és incapaç de saber a què dedicava el temps quan no tenia la criatura, i el dia que en tingui dos es farà creus de com podien anar tan desbordats quan només en tenien una (i ells dos eren majoria). Portat a l’extrem, quan veus algú que supera una adversitat greu, t’acomplexa que tu puguis estar descol·locat per un petit obstacle, però de seguida ho oblidaràs, perquè vivim en un context propi, a la banyera pròpia. És inevitable, i en part ja està bé que ho sigui: és la nostra realitat. Que d’altres tinguin problemes més greus no fa que els nostres siguin menys importants, si són els únics que tenim. En el fons, el consol per al que pateix per poca cosa és que el dia que hagi de patir de veritat hi arribarà més entrenat.

Excel·lent post del periodista Carles Capdevila a "la contra" de "El 9Nou" de dijous passat.