dijous, 3 de març del 2011

Fent xarxa a Sant Feliu amb Guifi.net

Avui faig un post que vol ser una mica una carta oberta a tothom. Fa dies que a més d'un ens volta pel cap la iniciativa i per volem començar a moure el tema a Sant Feliu.

La idea sorgeix del projecte Guifi.net, una iniciativa sorgida a Osona, per poder fer arribar internet i telecomunicacions allà on les tele-operadores no arribaven. Actualment té més de 12.000 nodes actius amb enllaços que sumen en total 18.000 km, i cada vegada creix amb més força!La xarxa Guifi.net es defineix com una xarxaObertaperquè les dades de configuració de la xarxa es publiquen perquè d'aquesta manera qualsevol persona o empresa pot veure com està construïda la xarxa i, per tant, té la capacitat de millorar-la, mantenir-la i ampliar-la. Això és important perquè la xarxa no té una dependència de cap empresa i els mateixos usuaris poden fer-se la connexió a la xarxa o encarregar-la a l'empresa de la seva confiança.Lliure: perquè no hi ha ningú que pugui posar-hi restriccions, per exemple, no es limita l'ample de banda perquè com que la xarxa és dels usuaris no tenen cap interès per limitar la velocitat, ni les prestacions. Això és el que altres operadors tradicionals acostumen a limitar per preu i en les xarxes lliures no té sentit.Neutre respecte els continguts: respecte als continguts. Dins la xarxa hi pot circular qualsevol contingut que algú necessiti: d'interconnexió de seus, accés a Internet i els particulars, les empreses, les administracions i els operadors que vulguin aportar-hi continguts són benvinguts.Com diu, la idea de xarxa es basa en els usuaris. Cada usuari s'ha de muntar (o fer muntar) el seu propi node (router i antena) i s'uneix a la xarxa per obtenir o oferir serveis (espai en disc, accés a internet, etc.)La xarxa troncal (els super-nodes on cada usuari es connecta) es manté amb apadrinaments de projectes de cada supernode, i el muntatge dels mateixos usuaris. Per més informació podeu veure també aquesta presentació:

 
(via gilforcada)

Doncs un grup de gent de Sant Feliu de Codines tenim ganes de moure el tema al poble. Si us agrada la iniciativa i voleu sumar-vos al tema contacteu amb nosaltres!