dimarts, 24 de març del 2015

Eureka! Activant el wifi amb una Intel 5100 i Ubuntu

Això és el que he cridat fa una estona, després de buscar molt de temps sobre un problema que teníem amb un Packard Bell Etna GM (Etna TN65 segons la marca) del meu pare. Des de sempre ha fet servir Ubuntu sense problemes, si no fos per una petit inconvenient: el network-manager no era capaç d'activar la targeta wifi del portàtil, i per tant tampoc de configurar cap xarxa wifi.

Per defecte el sistema veu el wifi com a desactivat, amb el led del teclat apagat (i sense que apretar la tecla aconseguís tampoc iniciar-lo). Llavors, al clickar "Habilita el sense fil" del network-manager, el led s'encén mig segon, i es torna a apagar.

El primer que miro és el model de la placa wifi amb un lspci. Això retorna el model que ens està fent la punyeta: és una Intel Corporation WiFi Link 5100. Vaig a buscar el driver i resulta que estan dins del iwlwifi de Intel, que ja ve dins del nucli de Linux. Actualitzant el kernel es pot solucionar però aquests casos ja son força antics. 

Llavors faig la prova d'activar manualment la interfície amb un "ifconfig wlan0 up", i sorpresa! s'engega la tarja i el led s'il·lumina, però el network-manager no veu cap xarxa.

Una primera solució (i com havia funcionat fins ara) va ser instal·lar el wicd i apa, oli en un llum: wifi funcionant. Però no és del tot automàtic al iniciar l'ordinador, i alguna vegada es penja. Avui, com que volíem instal·lar una Ubuntu 14.04 i hem decidit fer-ho des de zero, he pensat que era bon moment per indagar més sobre el tema.

Després de moltes proves, revisar el syslog, i estar apunt de donar-ho per perdut, he mirat de canviar la orientació de les cerques i mirar de trobar com fer funcionar la tecla del wifi del portàtil de manera que pogués activar des d'allà el wifi, doncs semblava que hi havia també un problema de mapeig d'aquesta tecla "especial", doncs el sistema no el reconeixia.

I d'aquesta manera he trobat una pregunta al Launcpad d'Ubuntu: "0: acer-wireles: Wireless LAN Soft blocked: yes -> DISABLED Wireless interface Intel WiFi Link 5100 not working on Packard Bell Easynote TN-65 in Ubuntu 11.10", on Fidel Nadera explica exactament el problema que tinc pel mateix model de portàtil.

La solució arriba amb la quarta resposta:

Cal modificar l'arxiu /etc/modprobe.d/blacklist.conf i afegir la línia

blacklist acer_wmi

Això força el kernel de linux a no carregar el modul acer_wmi, que anteriorment es carregava.

Guardant l'arxiu i reiniciant l'ordinador, la cosa ha quedat resolta! Ara només queda acabar la instal·lació de l'Ubuntu amb tots els programes i restaurar les dades. Però que bé que et quedes quan et treus aquella espina!